‘Vatandaşın bütün zararını karşılayacağız’ / 22.09.2016

Bu içerik 23 Eylül 2016 tarihinde Beşikdüzü Belediyesi Basın Merkezi tarafından eklenmiştir.

tas_0809

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ilçemizi ziyaret ederek, incelemelerde bulundular.

“Esnafın, vatandaşların bütün zararlarını karşılayacağız.” dedi.

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, “Esnafın, vatandaşların bütün zararlarını karşılayacağız. Onun dışında kamu kuruluşlarına özellikle Ziraat Bankası’na olan borçları noktasında gereken kararları alacağız. En kısa zamanda onları hallediyoruz.” dedi.

Canikli, ilçemizi ziyaretinde gazetecilere yaptığı açıklamada, “Bu yağış miktarı ortalamaların çok üzerinde ve özellikle üst bölgelerden yağışla birlikte önüne kattığı taş toprak, çalı çırpı, onlar da ağırlaştırıcı unsur olarak ortaya çıkıyor, tahribatı ve zararın boyutunu çok daha büyük oranlara çıkarıyor. Çok büyük bir afet, bunu söyleyebilirim.” ifadesini kullandı.

Canikli, vatandaşların, esnafın çok büyük zararlarının söz konusu olduğuna işaret ederek, “Önemli bir bölümünü gezme görme imkanımız oldu. Yine aynı şekilde yukarı bölgelerde arazilerde, iş yerlerinde, evlerde çok büyük bir tahribat söz konusu. Vatandaşın çok büyük bir kaybı söz konusu. Mal zararını telafi etmekte bir sorun yok, edeceğiz de inşallah.” diye konuştu.

Esnafın, vatandaşların bütün zararlarını karşılayacaklarına değinen Canikli, şöyle devam etti:

“Onun dışında kamu kuruluşlarına özellikle Ziraat Bankasına olan borçları noktasında gereken kararları alacağız. En kısa zamanda onları hallediyoruz. Mala gelen zararı telafi ediyoruz da can kayıpları bizi üzüyor. 2 vatandaşımızı kaybettik, Allah rahmet eylesin, ailesine sabır versin.”

“Bunun önlenmesi için tüm önlemleri alıyoruz”

Canikli, Karadeniz’de belli periyotlarla 30 yılda, 40 yılda bir buna benzer çok büyük afetler meydana geldiğine dikkati çekerek, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Önlenebilir mi? Bunun tabii önlenmesi için gereken her türlü tedbirler alınıyor. Özellikle son 14-15 yılda Karadeniz’in tamamında ıslah edilmemiş dere kalmadı. Belli başlı derelerin tamamı ıslah edildi. Afetle karşı karşıya kalma oranı da azaldı son yıllarda. Yani çok çok büyük yağış olduğunda, şu an içinde bulunduğumuz ortamda olduğu gibi metrekareye 300 kilogramın üzerinde yağış miktarı, arazi de eğimli olduğu için toprağın ağırlaştırıcı unsuruyla birlikte geliyor. Bununla baş etmek kolay değil. Şunu da söylemek lazım; Türkiye’de şehirleşme sıkıntılarının bir örneğini de burada görüyoruz. Bu, bugünün sorunu değil. 60-70 yıllık sorun ve sorun yapılaşmayla alakalı. Şehrin ilk kuruluş anından itibaren ortaya çıkan bir sorun.”

“Beşikdüzü için söylüyorum, bu şehrin kotunun kaldırılması gerekiyor”

Şehirleşme sıkıntısı o kadar büyük boyutlarda ki bu gördüğünüz caddenin boydan boya tümüyle kaldırılması gerekiyor. Yol kotuna getirilmesi gerekiyor, en az 3-4-5 metre. Düşünebiliyor musunuz, şehrin kaldırılması gerekiyor adeta. Bunun için ne yapılması gerekiyor? Çok ciddi anlamda bir dönüşüm gerekiyor. Yani belki şehrin yarısının yıkılması gerekiyor. Şu gördüğünüz koca binaların önemli bölümünün yıkılması gerekir ki ancak şehir kaldırılabilsin. Şehri kaldırmadığımız sürece yani yol kotuna getirmediğimiz sürece buna benzer afetlerde bu manzaralarla karşı karşıya kalırız.”

Canikli, belediye başkanının geldiği günden beri bu konuda çalıştığına işaret ederek, “Şehrin kotunun yükseltilmesi için çalışmalar başladı. Tabii bu çok uzun bir proje. Sorun neden kaynaklanıyor? Sorun bu şehir ilk kurulduğu anda, bu binalar buraya yapılmamış olsaydı, istediğiniz gibi dizayn edersiniz, kolay. Kanal açmak, yol yapmak kolay ama bu binaları yıkmak kolay değil. Şimdi zoru yapıyoruz. Bu bedel çok daha büyük bir bedel ama yapacağız.” değerlendirmesinde bulundu.

“Bu, Beşikdüzü için çok büyük mega bir projedir”

Nurettin Canikli, esnaf dahil bütün vatandaşın mağduriyetini gidereceklerini belirtti.

Canikli, şöyle dedi:

“Şunu demiyoruz; ‘Artık bunu ortadan kaldırmak mümkün değil.’ ’60-70 yılın sorunudur, çözemeyiz’ demiyoruz. Bu, Beşikdüzü için çok büyük mega bir projedir. Şehrin kotunun yükseltilmesi hatta dünyaya örnek olacak projelerden bir tanesidir ve bu, burada yapılıyor. Bedeli ne olursa olsun, vatandaşımız için şehrin güzelleştirilmesi için buna benzer afetler olduğu zaman zayiatın minimize edilmesi için inşallah bu yatırımları da yapacağız, tamamlayacağız.”

Projenin maliyetine ilişkin soruya Canikli, “Milyar liralarla ifade edilebilecek rakamlar. Uzun vadeli proje, adım adım yapılacak bir proje. Başkanımız birinci etabının TOKİ tarafından onaylandığını ve önümüzdeki günlerde başlanacağını söylüyor. Bunun için şehrin önemli bir bölümünün yıkılıp yeniden yapılması gerekecek.” yanıtını verdi.

Başbakan Yardımcısı Canikli, daha sonra dün meydana gelen heyelanda evinin çökmesi sonucu hayatını kaybeden Fatih Oğuzhan için ilçe merkezinde düzenlenen cenaze törenine katıldı.

tas_0810

tas_0811