KANSER FARKINDALIK ÇALIŞMASI / 30 KASIM 2017

Bu içerik 30 Kasım 2017 tarihinde Beşikdüzü Belediyesi Basın Merkezi tarafından eklenmiştir.

Bazen bir gün çok şeyi değiştirir

– Toplumun Kalkınmasında Gönül Elçileri Projesi kapsamında Trabzon Valisi Yücel Yavuz’un eşi Şengül Yavuz himayelerinde yürütülen çalışmalar neticesinde, Beşikdüzü Kaymakamlığı, İlçe Sağlık Müdürlüğünün ortaklaşa düzenlediği “Kanserle Farkındalık Çalışması” KTÜ Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Gamze Çan’ın katılımıyla Beşikdüzü Ali Şükrü Bey Kültür Merkezi’nde yapıldı.

‘Bazen bir gün çok şeyi değiştirir’ sloganı ile Beşikdüzü İlçe Sağlık Müdürü Dr.Sinem Gün tarafından organize edilen programda ayrıca Halk Sağlığı Asistanları Dr.Cevriye Ceyda Kolaylı, Dr. Sertaç Çankaya ile Dr. Volkan Karabacak sunum yaptılar. Beşikdüzü Kaymakamı Cevdet Ertürkmen Vali Yücel Yavuz’un eşi Şengül Yavuz’un katıldığı programda özetle şu bilgilere yer verildi.

MEME KANSERİ
“Kadınlar arasında en sık görülen kanserdir, Günümüzde her 8-10 kadından biri hayatının bir döneminde meme kanserine yakalanmaktadır. Erken dönemde tespit edilen meme kanseri vakalarının % 90’ı tedavi edilebilir. Erken tanıda kullanılan yöntemler: Kendi Kendine Meme Muayenesi, Hekim Muayenesi, Mamografi Koltuk altında bezeler ele gelebilir ve 2. derece  akrabalarda görülmesi, riski 2-3 kat artırır. Memede oluşan bir kitleyi ele gelmeden 3-4 yıl öncesinden tespit eder. Meme kanserinin erken teşhisinde tek başına %90 güvenilirdir”

RAHİM AĞZI KANSERİ
“Şikayetlerin ortaya çıkması için kanserin başlangıcından itibaren 10 yıl geçmesi gerekiyor. Yani aslında şikayetlerin ortaya çıkması, kanser başlangıcından sonra çok zaman geçmiş oluyor. Şikayetleriniz ortaya çıktıktan sonra ise hekime başvurmayı yine geciktirirseniz daha çok zaman geçmiş oluyor. Geciktirdiğiniz her dakika her saat aleyhinize çalışıyor. Vücudunuzun diğer organlarına yayılmaya başlıyor. Cinsel aktif bütün kadınlar, Erken yaşta cinsel ilişki (18 yaş altı)  Birden fazla cinsel eş, Düşük sosyoekonomik düzey (kötü beslenme) Erken yaşta doğum (20 yaş altı), Vajinal doğum sayısı fazlalığı (7-8 den fazla),Sigara kullanımı.”

KALIN BAĞIRSAK KANSERİ
Kanser bu organın iç yüzeyini örten hücrelerden gelişir, En sık görülen 5.kanserdir, Sıklıkla 50 yaş üstü görülür, Kadın-Erkek eşit sıklıkta görülmekte, Erken dönemde herhangi bir şikayet yoktur, Bağırsak alışkanlıklarında değişiklik, Dışkıda kan, Normalden daha ince dışkılamak, Kilo kaybı, Sürekli yorgunluk, Bulantı-kusma, Düzenli spor yapmak, Aşırı kilolardan kurtulmak, Sigara ve alkolden uzak durmak,Dengeli ve sağlıklı beslenmek”

PROSTAT KANSERİ
Prostat kanseri erkeklerde ileri yaşlarda görülen en sık kanser türlerindendir, Prostat erkek üreme sisteminin parçası olan bir salgı bezidir, İdrar yolunu çepeçevre sarar, Sağlıklı prostat bezi gençlerde yaklaşık bir ceviz büyüklüğündedir, Yaşlanma ile birlikte büyüme eğilimindedir, Prostat kanserinin nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, Yaş ilerledikçe sıklığı artar, 1.derece akrabasında prostat kanseri görülenlerin bu kansere yakalanma riski daha yüksektir, Beslenme alışkanlıkları (doymuş yağlardan ve kırmızı etten zengin, sebze-meyveden fakir diyet) riski arttırır, 50 yaşından sonra yılda bir kez tarama yaptırın!, Dünyada her 3 dakikada bir kişiye prostat kanseri tanısı konulurken, 14 dakikada bir de prostat kanserine bağlı yaşam kayıpları gerçekleşiyor, Erken evrede hiçbir belirti vermez. Kanser dokusu büyüdükçe,  Sık idrara çıkma, Gece idrara kalkma, Kesik kesik idrar yapma,   Zor idrar yapma, Ağrılı idrar yapma, Kanlı idrar kanlı meni.